torstai 22. elokuuta 2013

Mielipidekirjoitus

Lappeenrannassa on käyty kiivasta keskustelua lukioiden lakkauttamisesta. On suunniteltu, että vähintään yksi lukioista lakkautetaan lähivuosina. Todennäköisimmin lopetusuhan alla on Lauritsalan ja Joutsenon pienet lukiot, keskustaan taas jäisi kaksi suurta lukiota - lähes vierekkäin. Lakkautus on asia, joka koskee kaikkia lappeenrannan neljän lukion nykyisiä, tulevia ja ehkä jopa aijempiakin opiskelijoita. Tietysti jokainen opiskelija haluaisi oman opiskelupaikkansan säilyvän. Mielestäni ei kuitenkaan ole mitään järkeä laittaa Joutsenon tai Lauritsalan lukiota kiinni. 


 Lukioiden lakkauttamiseen ainoa syy tuntuu olevan raha. Opiskelijoita kyllä riittää jokaiseen kouluun oma määränsä, toiseen kouluun enemmän, toiseen vähemmän. 


 Jos Lauritsalan tai Joutsenon lukio lakkautetaan, kasvavat välimatkat kohtuuttomiksi monelle sadalle opiskelijalle. Kahdeksan aamuna on herättävä useampaa tuntia aijemmin, jotta kerkeää varmasti ajoissa tunnille. Matkakustannukset nousevat yhä useammilla vaikkei siihen olisi varaa, kun tukiakin on erittäin hankala saada. Jos yksi tai pahemmassa tapauksessa jopa kaksi Lappeenrannan lukiota lakkautetaa kasvavat ryhmäkoot tolkuttoman suuriksi, opettajista ei enää ole apua kaikille. Eihän opettajat nytkään kerkeä neuvomaan oppilaita riittävästi, mitä se olisi sitten kun opiskelijaryhmät paisuvat entistä suuremmiksi?


En lähtisi lakkauttamaan Lappeenrannasta yhtään lukiota.  Ei ole mitään järkeä säästää tällaisissa asioissa tulevaisuudelta, eli meiltä opiskelijoilta. Tasomme heikkenee koulutuksmahdollisuuksien heikkenemisen myötä ja se tulee näkymään vuosien kuluttua.  On järkevämpi pitää koulut erillään ja ryhmäkoot kohtuullisina, jotta jokaisen henkilökohtainen oppiminen sujuu parhaalla mahdollisella tavalla. On sitäpaitsi ekologisempaakin, ettei tarvitse kulkea luontoa rasittavilla kulkuneuvoilla tuntikausia viikossa. 
 

1 kommentti:

  1. Mielipidekirjoituksessasi on selkeä rakenne. Esittelet asian ensimmäisessä kappaleessa ja seuraavissa käsittelet luokioiden mahdollisten lakkautusten (huonoja) seurauksia.

    Perustelet näkemystäsi, kuten mielipidekirjoituksessa kuuluukin. Kieli on pääosin sujuvaa.

    VastaaPoista